Joomla är ett av de ledande och mest spridda publiceringsverktygen med mängder av anpassnings- och utvecklingsmöjligheter för olika sorters webbplatser. Joomla, vars första version lanserades i september 2005, lämpar sig såväl för små webbplatser som för flerspråkiga portaler med mycket innehåll.

Hur fungerar Joomla?

En Joomla-baserad webbplats är uppbyggd kring en sidmall som designas separat för varje kund. Mallen bestämmer webbplatsens grafiska utformning och layout – dvs. var olika artiklar, menyer och moduler ska ligga. 

All information – både innehåll och navigationsstruktur – matas därefter in i verktyget direkt via en webbläsare. Ni kan både lägga till ny information, uppdatera befintlig samt ändra menyer och kontrollera webbplatsens olika specialfunktioner via din webbläsare. Om ni någon gång vill förnya utseendet på er webbplats kan ni enkelt få mallen utbytt utan att påverka navigationsstrukturen och innehållet.

Ni har även full kontroll över vilka som har rätt att uppdatera materialet, lägga till nytt material och ändra sidans avancerade funktioner som menyer och specialkomponenter. Därför lämpar sig Joomla väl för större organisationers webbplatser, där många anställda arbetar med olika delar.

Vad kan Joomla göra?

Joomla är konstruerat för att smidigt kunna utökas med olika tillägg och specialfunktioner. Dels utvecklar SydWeb egna tillägg för olika kunders räkning, dels är vi väl förtrogna med det stora utbudet av fritt tillgängliga lösningar för alltifrån e-handel och community-bygge till kommentarfunktioner och bildgallerier.

Det stora utbudet av komponenter innebär att Joomla kan användas som bas för alltifrån enkla personliga hemsidor och bloggar till stora portaler och krävande företagstillämpningar.

Fördelarna med Joomla är många

  • Det enda ni behöver är att ha tillgång till Internet och vanlig webbläsare t.ex. Firefox eller Internet Explorer.
  • Ni kan ha många olika redaktörer med olika behörigheter
  • Varje redaktör kan själva välja sitt eget språk i Joomlas gränssnitt.
  • Joomla är sökmotorvänligt system, vilket betyder att Joomla gör din webbplats lätt för sökmotorerna att hitta
  • Joomla har funnits i många år och kommer konstant med nya säkerhets- och funktionalitetsuppdateringar.
  • Det finns tusentals olika extrafunktioner 

Joomla uppdateras regelbundet. Här kan ni ta reda på när det är dags att uppgradera er Joomla-version.