Det är viktigt för besökarna att de får en bra upplevelse oavsett vilken skärm de besöker en webbplatsen ifrån. Med responsiv, eller anpassningsbar, design kan besökarna se samma webbplats från exempelvis mobiltelefoner, surfplattor och traditionella skärmar. Tekniken gör att webbplatsens layout och innehåll anpassar sig automatiskt efter storleken på besökarens skärm, så att besökarna slipper scrolla åt sidan eller neråt eller zooma i onödan.

Varför välja responsiv design?

1. Mobiler är populärast
I början av 2014 passerades slutligen gränsen då antalet mobila nätanvändare blev större än antalet användare med bordsdatorer (läs en artikel om detta i Business Insider). Det innebär att det är mycket viktigt att er webbplats även fungerar optimalt på mobila enheter.

2. Google rekommenderar responsiv webbdesign
Google är en jätte inom sökmarknaden. Vad Google säger lyssnar marknaden på, och Google föredrar responsiv design för mobilanpassning. Från och med den 21 april 2015 rankar Google mobilvänliga platser högre vid mobila sökningar. Det innebär att de som inte har en mobilvänlig webbplats kommer att hamna längre ner i sökresultaten.

En av orsakerna är att webbplatser med responsive design har en och samma url (webbadress) och samma HTML-kod vilket gör det lättare för Google att genomsöka.

3. En webbsida, många enheter
En av fördelarna med responsiv design är att det är användarvänligt ur ett kundperspektiv. Detta innebär att oavsett vilken enhet kunden besöker en webbplats ifrån kommer den att se likadan ut eftersom webbplatsen anpassar sig till enheten de logga in på. En webbplats som fungerar bra oavsett skärmstorlek kommer att leda till en positiv och konsekvent användarupplevelse. Dock kommer responsiv design att snart ändras från att ha varit en fördel till att bli ett krav från användarnas sida. Missnöjda besökaren kommer att gå någon annanstans.

4. Sparar både tid och pengar
Om ni har en responsiv webbplats slipper ha flera olika webbplatser för varje enhet, vilket gör att ni sparar både tid och pengar. Alltså med en responsiv webbplats behöver ni inte skaffa en webbplats anpassad för mobiler. Det är framför allt enklare för er att ha en responsiv hemsida.

Är er webbplats mobilvänlig?

Google har tagit fram ett verktyg där man kan kontrollera om en webbplats är mobilvänlig eller inte. Alla nya webbplatser som SydWeb gör är responsiva.

Vill ni ha hjälp med att göra er webbplats responsiv? Kontakta oss så berättar vi mera.